- KKDİK Yönetmeliği nedir?
KKDİK Yönetmeliği; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yayınlanan KKDIK-Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenleyen 23.06.2017 tarihinden itibaren kademeli olarak yürürlüğe giren bir yönetmeliktir.
- KKDİK Yönetmeliği’nin amacı nedir?
KKDIK Yönetmeliği’nin amacı, insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmaktır.
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında olan firmalar hangileridir?
Kendi başlarına, karışımlarda veya eşyalar içindeki bulunan maddelerin imalatçıları, ithalatçıları ve alt kullanıcıları, madde başına yılda 1 ton veya üzeri imal veya ithal edilmesi halinde KKDIK Yönetmeliğinin kayıt hükmü kapsamında olurlar. Ayrıca, firmalar izin, kısıtlama, güvenlik bilgi formu hazırlama gibi farklı hükümleri kapsamında da olabilirler ve tonajdan bağımsızdır.
- Hangi maddeler KKDİK Yönetmeliği kapsamındadır?
KKDİK; maddelerin imalatını, piyasaya arzını veya maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve karışımların piyasaya arzını kapsar. KKDİK Yönetmeliğinin 2.maddesi kapsam dışı olan maddeleri ve durumları açıklamaktadır.
- KKDİK ön kayıt nedir?
KKDİK ön kayıt; Yılda 1 ton ve üzeri imal edilen maddelerin imalatçıları veya ithal edilen bir maddenin(tek olarak veya karışım içinde) ithalatçısının Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla maddeye ait tanımlayıcılarla birlikte yapılan işlemdir. Böylece maddeye ait “Madde Bilgisi Değişim Formu”na(MBDF) katılım sağlamış olur. Ön kayıt yapan firmalar, potansiyel olarak Tam Kayıt yapacak firmalardır.
- KKDİK kaydı nedir?
KKDİK kaydı; KKDIK Yönetmeliği’nde aksi belirtilmedikçe, maddeyi kendi halinde veya karışım içinde yıllık 1 ton ya da daha fazla miktarda imal eden veya ithal eden imalatçının ya da ithalatçının Kimyasal Kayıt Sistemi(KKS) aracılığıyla T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına madde hakkında bilgiler iletmesi gereken başvurudur.
- KKDİK kaydı yapılmazsa ne olur?
KKDİK ceza; KKDIK Yönetmeliği Madde 6’ya göre; son kayıt tarihine kadar kendi halinde, karışım içindeki ya da eşya içindeki maddeler, ilgili hükümlere göre kaydedilmedikleri takdirde, imal edilemez ya da piyasaya arz edilemez. Aksi durumda, KKDIK Yönetmeliği Madde 63 kapsamında cezai işlem uygulanabilmektedir.
- MBDF nedir?
KKDİK MBDF; Madde Bilgisi Değişim Forumu tüzel bir kişilik ya da bir konsorsiyum değildir. Aynı kimyasal kimliğe sahip olan her bir kimyasal madde için oluşturulan bilgi ve verilerin paylaşıldığı bir forumdur. Kimyasal Kayıt Sistemi üzerinden yapılan ön kayıt işlemi ardından KKS, maddelere özel MBDF’leri kendisi oluşturmaktadır.
- Lider kayıtçı nedir?
KKDİK Lider Kayıtçı; MBDF içinde, maddeye ait kayıt dosyasını Bakanlık’a ilk sunan ve/veya eksik verilerin temin edilmesini planlayan firmadır. Bir veya daha fazla imalatçı tarafından imal edilen ve/veya bir veya daha fazla ithalatçı tarafından ithal edilen ve kayıt işlemine tabi maddeler için sunulması gereken verileri diğer kayıt ettirenlerle olan anlaşma kapsamında ilk olarak T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunan kayıtçıdır.
- Hangi firmalar lider kayıtçı olabilir?
KKDİK, lider kayıt ettirenin nasıl seçilmesi gerektiğine dair kuralları belirlemez. Lider kayıt ettiren, diğer ortak kayıt ettirenlerin anlaşması ve gönüllü olarak seçilir. Bir maddeyle ilgili tüm imalatçılar, ithalatçılar ve tek temsilciler (tonaj bandından bağımsız olarak) tartışmaya katılmalı ve bir lider kayıt ettiren ve ortak başvuru bilgileri üzerinde anlaşmalıdır. MBDF içinde bir lider kayıtçı olurken, diğer tüm firmalar Ortak Kayıtçı olarak isimlendirilir.
- Madde KKDİK kaydı için maliyetler nelerdir?
KKDİK Yönetmeliği kayıt maliyetleri;
Bakanlık harç bedelleri firma büyüklüğü ve maddenin kayda gittiği tonaj bandına göre belirlenmektedir.
Veri sahibine ödenen, test verilerine atıfta bulunma ve çalışma özetlerine erişim hakkı sağlanan bedeller belirli değildir. Her MBDF’de içinde tam kayıt yapacak firma sayısına, test/veri elde etme maliyetlerine, kayıt tonajına bağlı olarak değişmektedir.
Eksik veri varsa, test maliyeti olacaktır.
Süreç boyunca iletişim ve organizasyonun yürütülmesi amacıyla oluşan maliyetler.
- Ortak kayıtçı nedir?
KKDİK Ortak kayıtçı; Bir veya daha fazla imalatçı tarafından imal edilen ve/veya bir veya daha fazla ithalatçı tarafından ithal edilen ve kayıt işlemine tabi maddeler için verileri ortak sunan her bir kayıtçıya ‘’Ortak Kayıtçı’’ denir. Diğer adı üye kayıtçı. MBDF içinde bir lider kayıtçı olurken, diğer tüm firmalar Ortak Kayıtçı olarak isimlendirilir.
- Hangi firmalar Ortak(üye) kayıtçı olur?
KKDİK Ortak kayıtçı; Her imalatçı, ithalatçı veya tek temsilci, maddeleri için kendi kayıt dosyalarını sunmakla yükümlü olmalarına rağmen maddenin birden çok firma tarafından imal veya ithal edildiği veya imal veya ithal edilmesinin planlandığı durumlarda, bazı bilgileri birlikte sunmaları gerekmektedir. Bu sürece dahil olan ve Lider kayıtçının hazırladığı kayıt dosyasına ortak olan, lider kayıtçı dışındaki kayıtçıların hepsi ortak kayıtçıdır.
- Tek Temsilci nedir?
KKDİK Tek Temsilci; KKDİK kapsamında Tek Temsilci; Türkiye dışında yerleşik imalatçı, formülatör veya eşya üreticisi tarafından ithalatçı yükümlülüklerini yerine getirmek için atanmış Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişidir. Türkiye dışında yerleşik firmalar, Tek Temsilci atamadan KKDİK yükümlülüklerini yerine getiremezler.
- Tek Temsilci ne yapar?
KKDİK Tek Temsilci; Türkiye dışında yerleşik firmaların KKDİK yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için bir Tek Temsilciyle birlikte çalışması zorunludur. Tek temsilci, kayıt ettiren olarak sorumlu olduğu maddelere ilişkin ithalatçıların tüm yükümlülüklerinden sorumludur. Bunlar sadece kayıt işlemini değil, KKDİK Yönetmeliği kapsamındaki diğer yükümlülükler için de geçerlidir. Tek temsilciler, temsil ettikleri her bir Türkiye dışı ihracatçı için KKS’de kayıt işlemlerini gerçekleştirir.
- Üçüncü taraf temsilci nedir?
KKDİK Üçüncü taraf temsilci; Veri paylaşım sürecinde diğer ilgililer karşısında söz konusu kayıt yaptıran kişinin gizliliğinin sağlanması amacıyla bir üretici, ithalatçı veya yerine göre bir alt kullanıcı tarafından görevlendirilmiş temsilcidir.
Bir üçüncü taraf temsilcinin atanması, veri paylaşımı ve ortak başvuru tartışmaları sırasında şirket adının gizli tutulması için bir seçenektir.
- Üçüncü taraf temsilcinin görevi nedir?
KKDİK Üçüncü taraf temsilci, veri paylaşım sürecinde diğer ilgililer karşısında söz konusu kayıt yaptıran kişinin gizliliğinin sağlanması amacıyla diğer kayıtçılarla görüşmeleri sağlar. Ancak, veri paylaşım görüşmelerinde temsil ettiği firma için bir maddenin kaydını yaptıramaz. KKDİK Kaydı sunmak maddenin imalatçısı veya ithalatçısına bağlıdır.
- LoA - Letter of Access nedir?
Erişim Mektubu (LoA-Letter of Access) anlamına gelmektedir. Bir Erişim Mektubu, MBDF’ye ait belirli bir madde için ortak kayıtçı (üye kayıtçı) firmanın KKDİK (Türk REACH- Turkish Reach) kaydını yapması amacıyla Lider Kayıt Ettiren (LR) tarafından oluşturulan KKDİK kayıt dosyasına erişim ve atıfta bulunabilme hakkını sunar.
- “Erişim mektubu” nedir?
KKDİK Erişim mektubu; AB bölgesinde yapılan REACH kayıtları sırasında kullanılan “Letter of Access (LoA)” tanımının karşılığıdır. KKDİK kayıt sürecinde de aynı tanım kullanılmaktadır. Bir Erişim Mektubu, MBDF’ye ait belirli bir madde için ortak kayıtçı (üye kayıtçı) firmanın KKDİK kaydını yapması amacıyla Lider Kayıt Ettiren (LR) tarafından oluşturulan KKDİK (Türk REACH- Turkish Reach) kayıt dosyasına erişim ve atıfta bulunabilme hakkını sunar.
- Hangi maddeler için KKDİK (Türk REACH) kaydı gereklidir?
Türk REACH; Türkiye’de yerleşik imalatçı tarafından, yılda 1 ton ve üzeri imal edilen ve/veya Türkiye’de yerleşik ithalatçılar tarafından yılda 1 ton ve üzeri ithal edilen maddeler için KKDİK (Türk REACH- Turkish Reach) kaydı yapmak yasal bir zorunluluktur. KKDIK kaydı yapılmama gerekçesi, KKDİK Yönetmeliğinin Ek-4’de bulunan maddeler veya ek-5’inde tarif edilen maddeler olması halidir. Ayrıca KKDİK Yönetmeliği Madde 2, Madde 16(1), Madde 16(2), Madde 10’a göre kapsam dışı veya muaf olabilir
- KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı dışında olan maddeler nelerdir?
KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) 2.maddesinin 2.fıkrası, KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı dışında olan maddeleri tanımlamaktadır.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; maddelerin imalatını, piyasaya arzını veya maddenin kendi halinde, karışım içinde veya eşya içinde kullanımını ve karışımların piyasaya arzını kapsar.
(2) Bu Yönetmelik aşağıda yer alan madde ve karışımları kapsamaz:
a) 8/7/2005 tarihli ve 25869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyoaktif Maddenin Güvenli Taşınması Yönetmeliği kapsamındaki radyoaktif maddeler ve karışımlar,
b) Herhangi bir muamele veya işlem görmemeleri kaydıyla, yeniden ihracatı amacıyla geçici depolamada veya bir serbest bölgede veya antrepolarda bulunan veya transit halindeki ve gümrüğe tabi olan maddeler, karışımlar veya eşya içindeki maddeler,
c) İzole olmayan ara maddeler,
ç) Zararlı maddelerin ve zararlı karışımların demiryolu, karayolu, iç suyolu, denizyolu veya havayolu ile taşınması,
d) 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği ve 9/3/2013 tarihli ve 28582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyoaktif Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamındaki atıklar,
e) Savunma amaçlı imal veya ithal edilen madde ve karışımlar.
- KKDİK Yönetmeliğinin kayıt hükmünden muaf olan maddeler nelerdir?
KKDİK kayıt gerekmeyen maddeler; KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) 2.maddesinin 3.-5.-7.fıkraları, KKDİK Yönetmeliğinin kayıt hükmünden muaf olan maddeleri (KKDİK kaydı gerekmeyen maddeler) tanımlamaktadır.
(3) Bu Yönetmeliğin İkinci, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Kısımlarında yer alan hükümler aşağıda yer alan
ürünlerde kullanım amacıyla imal edilen veya ithal edilen maddelere uygulanmaz;
a) 19/1/2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği, 25/4/2017 tarihli ve 30048 sayılı Beşeri Tıbbi Ürünlerin Ambalaj Bilgileri, Kullanma Talimatı ve Takibi Yönetmeliği ile 24/12/2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelik kapsamındaki insan ya da veterinerlik kullanımına yönelik tıbbi ürünlerde,
b) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği kapsamındaki gıdalarda,
c) 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelik kapsamındaki yemlerde.
(5) Bu Yönetmeliğin İkinci, Beşinci ve Altıncı Kısım hükümleri aşağıda yer alan maddelere uygulanmaz:
a) Ek-4’de yer alan maddeler,
b) Ek-5’te yer alan maddeler,
c) Tek başlarına ya da karışımlarda bulunan, İkinci Kısım hükümleri uyarınca kaydedilmiş tedarik zincirinde bir aktör tarafından Türkiye’den ihraç edilmiş ve aynı tedarik zincirinde aynı aktör ya da başka bir aktör tarafından Türkiye’ye yeniden ithal edilmiş olan ve aynı tedarik zincirinde herhangi bir aktör tarafından aşağıdaki hususların kanıtlandığı maddeler;
1) Yeniden ithal edilen madde, ihraç edilmiş olan madde ile aynı olması,
2) İhraç edilmiş madde ile ilgili olarak 27 nci veya 28 inci maddeleri uyarınca bilgi verilmiş olması,
ç) Kendi başlarına, karışımların içinde ya da eşyaların içinde bulunan, İkinci Kısım hükümleri uyarınca kayıt edilmiş ve Türkiye’de geri kazanılmış ve aşağıdaki şartları birlikte karşılayan maddeler:
1) Geri kazanım işleminden elde edilen maddenin, İkinci Kısım uyarınca kayıt edilmiş olan maddeyle aynı olması,
2) İkinci Kısım uyarınca kayıt edilmiş olan maddeye ilişkin olarak 27 nci ya da 28 inci maddelerde istenen bilgi, geri kazanım işlemini yapan işletmede mevcut olması.
(7) Bu Yönetmeliğin İkinci Kısım-Kayıt ve Altıncı Kısım-Değerlendirme hükümleri polimerlere uygulanmaz.
- Kozmetik ürünler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
KKDİK ve kozmetik; Evet, kozmetik ürünler KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) kapsamı içindedir. KKDİK yönetmeliğinin kayıt (kozmetik kkdik kaydı) dışında pek çok farklı uygulamada (izin, kısıtlama, alt kullanıcı) hükümleri bulunmaktadır. Kozmetikler ile ilgili olan hüküm, KKDİK yönetmeliğinin 2.maddesinin 4.fıkrası, b bendine göre;
son tüketiciye nihai ürün olarak ulaşan, 23/5/2005 tarihli ve 25823 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kozmetik Yönetmeliği kapsamındaki kozmetik ürünler, “tedarik zinciri içerisinde bilgi” hükmünden muaftır.
Kozmetik ürünler, KKDİK Yönetmeliği kapsamındaki “İzin ve kısıtlama” koşullarından muaftır.
- Biyosidal ürünler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
KKDİK ve Biyosidal; Evet, biyosidal ürünler KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) kapsamı içindedir. KKDİK yönetmeliğinin kayıt (kozmetik kkdik kaydı) dışında pek çok farklı uygulamada (izin, kısıtlama, alt kullanıcı) hükümleri bulunmaktadır. Biyosidaller (biyosidal kaydı) ile ilgili olan hüküm, KKDİK yönetmeliğinin 16.maddesinin 2.fıkrasına göre;
Sadece biyosidal ürünlerde kullanılmak üzere üretilen ya da ithal edilen 31/12/2009 tarihli ve 27449 dördüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamındaki aktif maddeler kayıt edilmiş olarak kabul edilir ve biyosidal bir üründe kullanılmak üzere imali ya da ithali için kaydı tamamlanmış ve bu kısmın birinci bölümünün hükümleri yerine getirilmiş olur.
Biyosidal ürünler, KKDİK Yönetmeliği kapsamındaki “İzin” koşullarından muaftır.
- Zirai ilaçlar (pestisitler-bitki gelişim düzenleyiciler- Bitki koruma ürünleri-eş formülanlar) KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
KKDİK ve Zirai ilaçlar; Evet, Bitki koruma ürünleri KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) kapsamı içindedir. KKDİK yönetmeliğinin kayıt (kozmetik kkdik kaydı) dışında pek çok farklı uygulamada (izin, kısıtlama, alt kullanıcı) hükümleri bulunmaktadır. Bitki gelişim düzenleyiciler (pestisitler, Bitki koruma ürünleri) ile ilgili olan hüküm, KKDİK yönetmeliğinin 16.maddesinin 1.fıkrasına göre;
Sadece bitki koruma ürünlerinde kullanılmak üzere üretilen ya da ithal edilen ve 25/3/2011 tarihli ve 27885 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılması Hakkında Yönetmelik ve 25/3/2011 tarihli ve 27885 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamındaki aktif maddeler ve eş formülanlar kayıt edilmiş olarak kabul edilir ve bir bitki koruma ürünü olarak kullanılmak üzere imali ya da ithali için kaydı tamamlanmış ve ikinci kısmın birinci bölümünün hükümleri yerine getirilmiş olur.
Bitki koruma ürünleri, KKDİK Yönetmeliği kapsamındaki “İzin” koşullarından muaftır.
- Eşya KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
KKDİK ve eşya; Evet, eşya KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) kapsamı içindedir. Eşya içindeki maddenin KKDİK kaydı veya bildirimi söz konusu olabilir. Eşya içindeki maddenin KKDİK yönetmeliğinin kapsamı dışında olduğu durumlar;
2.madde, 2.fıkra, b bendi - Herhangi bir muamele veya işlem görmemeleri kaydıyla, yeniden ihracatı amacıyla geçici depolamada veya bir serbest bölgede veya antrepolarda bulunan veya transit halindeki ve gümrüğe tabi olan maddeler, karışımlar veya eşya içindeki maddeler,
2.madde, 5.fıkra, ç bendi - Kendi başlarına, karışımların içinde ya da eşyaların içinde bulunan, İkinci Kısım hükümleri uyarınca kayıt edilmiş ve Türkiye’de geri kazanılmış ve aşağıdaki şartları birlikte karşılayan maddeler:
1) Geri kazanım işleminden elde edilen maddenin, İkinci Kısım uyarınca kayıt edilmiş olan maddeyle aynı olması,
2) İkinci Kısım uyarınca kayıt edilmiş olan maddeye ilişkin olarak 27 nci ya da 28 inci maddelerde istenen bilgi, geri kazanım işlemini yapan işletmede mevcut olması.
- Polimerler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
KKDİK ve Polimer, KKDİK ve Monomer; Evet, polimerler KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) kapsamı içindedir. “Kayıt ve değerlendirme” hükümleri polimerlere uygulanmaz. Polimer kaydı yoktur. Ancak “izin veya kısıtlama” hükümleri içinde olabilir. Monomerlerin kaydı, gerekli kriterleri sağlıyorsa yapılmak zorundadır.
- KKDİK Yönetmeliği ek-14 nedir?
KKDİK ve izin-SVHC; KKDİK Yönetmeliğine (türk reach, turkish reach) göre kullanımı için izin (kkdik izin) alınmasının zorunlu olduğu, “İzne Tabi Maddeler Listesi”dir. SVHC listesi olarak da bilinen ek-14’e eklenmeye aday maddeler, Bakanlık kararıyla Ek-14’e eklenirler. Avrupa’nın SVHC listesi ve REACH ek-14 ile bağlantılı olarak KKDİK ek-14 oluşturulmaktadır. Bir güvenlik bilgi formu (gbf, sds, msds) hazırlanırken mutlaka ek-17 kontrol edilmelidir.
Bu liste içinde bulunan maddeleri kullanmak ve piyasaya arz etmek isteyen firmalar, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alması bir zorunluluktur. KKDİK Yönetmeliğinin “yedinci kısmı” izin ile ilgili konuları açıklamaktadır.
İzin alınmadan önce firmalar, KKDİK Yönetmeliğinin 45.maddesine göre aşağıdaki hükmü dikkate almalıdır;
İzin için başvuruda bulunan imalatçılar, ithalatçılar ve alt kullanıcılar alternatiflerin bulunabilirliğini analiz eder, alternatiflerin risklerini gözden geçirir ve maddenin bir başka maddeyle ikamesinin teknik ve ekonomik fizibilitesini belirler.
- KKDİK Yönetmeliği, madde izni (izinli madde, izin alınan madde) nedir?
KKDİK ve izin-SVHC; İmalatçı, ithalatçı ya da alt kullanıcıların, KKDİK Yönetmeliği Ek-14(izne tabi madde) kapsamındaki bir maddeyi T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin almadan kullanması yasaktır. KKDİK Yönetmeliğinin “yedinci kısmı” izin ile ilgili konuları açıklamaktadır.
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında madde izni (izin alınan madde) nasıl alınır?
KKDİK ve izin-SVHC; KKDİK Yönetmeliği Ek-14(izinli madde, izinli madde listesi) kapsamındaki bir maddeyi kullanmak isteyen firmalar, Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) üzerinden, Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) aracılığıyla Bakanlığa başvuruda bulunur. Başvuru yapmadan önce başvuru sahibinin KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) 50.maddesinin hükümlerini yerine getirmesi gerekir. İzin başvuruları 52.maddeye göre gerçekleştirilir. 54.maddeye göre Bakanlık, başvurunun alındığı tarihten itibaren on ay içinde risk değerlendirmesi ve sosyo-ekonomik analizi yaparak görüşlerini bildirir.
Bir güvenlik bilgi formu (gbf, sds, msds) hazırlanırken mutlaka ek-14 kontrol edilmelidir.
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında kısıtlı madde kullanımı(ek-17) nedir?
KKDİK ve kısıtlı madde kullanımı; KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) Ek-17(kısıtlı kullanılan madde listesi) kapsamındaki bir maddeyi kullanmak isteyen firmalar, bu ek içinde açıklanan kısıtlama koşuluna uymak zorundadır. Ek-17 kısıtlı kullanıma tabi maddeleri belirtir. Ayrıca kısıtlamanın geçerli olduğu ürün tiplerini ve izin verilen kullanım miktarlarını tanımlar. Bir güvenlik bilgi formu (gbf, sds, msds) hazırlanırken mutlaka ek-17 kontrol edilmelidir.
- KKDİK madde kayıtları için son tarihler nedir?
KKDİK madde kaydı; KKDİK madde kayıtları için erteleme sonrası 3 farklı tarih belirlenmiştir. Bunlar;
Son kayıt tarihi 31/12/2026 olan maddeler
Yıllık 1000 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler,
Yıllık 100 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen ve Sucul Akut 1 ve/veya Sucul Kronik 1 (H400, H410) zararlılıkları olan maddeler
Yıllık 1 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal ve ithal edilen ve kanserojen, mutajen ve/veya üreme sistemine toksik Kategori 1A veya 1B(H340, H350, H360) zararlılıkları olan maddeler
Son kayıt tarihi 31/12/2028 olan maddeler
Yıllık 100 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler
Son kayıt tarihi 31/12/2030 olan maddeler
Yıllık 1 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı nedir?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı-KDU, KKDİK Yönetmeliği Ek-18’de açıklanan koşulları yerine getirerek olunabilen, KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) kapsamında aşağıdaki belgelerin hazırlanmasında yetki sahibi olan kişidir;
KKDİK Yönetmeliği, Ek-2 koşullarına uygun Güvenlik Bilgi Formları (gbf, sds, msds)
KKDİK Yönetmeliği, Ek-1 koşullarına uygun Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi (KGD) yapar ve Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) hazırlar.
- Kimler KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilir?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı; KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) Ek-18’in üçüncü bölümü, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı-KDU olabilme kriterlerini açıklamaktadır. Buna göre;
1) Bakanlıkta Kimyasallar Yönetimi konusunda en az 10 yıl çalışmış olan kişiler bu yönetmelik kapsamında ‘Kimyasal Değerlendirme Uzmanı’ olarak ifade edilir.
2) En az 64 saatlik eğitime katılmış olmak ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş kuruluş tarafından düzenlenen sınavdan 70 puan veya üzeri puan alan kişiler, bir KDU sertifikası sahibi olurlar. Sınava katılabilme kriterleri aşağıda verilmiştir.
Kimya, biyoloji veya çevre bilimleri ile ilgili Fen/Fen Edebiyat Fakültelerinin veya Mühendislik Fakültelerinin lisans bölümlerinden mezun olmak veya
Kimya bilimi ile ilgili yüksek lisans, doktora yapmak, veya
Üniversitenin diğer lisans bölümlerinden mezun olup kimyasallara ilişkin üretim, laboratuvar, kalite kontrol veya kimyasalların yönetimi alanında en az 5 yıl çalışmış olmak.
- Kimyasal Güvenlik Raporu nedir?
Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR), 10 ton ve üzerinde KKDİK kaydı yapılan maddeler için zorunludur. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından yapılan Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesine ait verilerin, KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) ek-1’de verilen kriterlere ve formata uygun olarak derlenerek Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) hazırlanır.
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD nedir?
Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi; KKDİK süreci içinde, bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi (KGD-CSA) yapılır. KKDİK kaydına tabi bir maddenin fiziko-kimyasal, sağlık ve çevre ile ilgili zararlılıklarının tespit edilmesi amacıyla, maddeyi tanımlamamıza yardımcı olacak, yapılan çok sayıda test veya diğer veri elde etme yöntemleri ile bir araya getirilen bu verilerin değerlendirilmesi sürecidir.
KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) Ek-1’i Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi yapılabilmesi için genel hükümleri açıklamaktadır.
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD amacı nedir?
Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi; KDU sertifikası olan bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı, Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi (KGD) yapabilir. KGD’nin amacı, maddenin zararlılıklarını (H kodları), DNEL ve PNEC değerlerini tespit etmektir. KKDİK uyumlu bir güvenlik bilgi formu (GBF, SDS, MSDS), Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR)’ndan alınan bilgilerle hazırlanır.
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD nasıl yapılır?
Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi; KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) Ek-1’i Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi yapılabilmesi için genel hükümleri açıklamaktadır.
Kimyasal güvenlik değerlendirmesi kimyasal değerlendirme uzmanı (KDU) tarafından yapılır.
İmalatçının kimyasal güvenlik değerlendirmesi, maddenin imalatını ve tüm tanımlanan kullanımlarını, ithalatçının kimyasal güvenlik değerlendirmesi, maddenin tanımlanan tüm kullanımlarını ele alır.
Kimyasal güvenlik değerlendirmesi, tanımlanan kullanımlarda belirtildiği şekilde, maddenin kendi halinde (tüm ana safsızlıkları ve katkıları içermek üzere), karışımda ve eşyadaki kullanımını göz önünde bulundurur.
Değerlendirme, maddenin imalat ve tanımlanan kullanımlardan kaynaklanan yaşam döngüsünün tüm aşamalarını dikkate alır.
Kimyasal güvenlik değerlendirmesi, uygulanan ve önerilen risk yönetimi önlemlerini ve çalışma koşullarını dikkate alarak, maddenin potansiyel olumsuz etkilerinin insan ve/veya çevrenin söz konusu maddeye bilinen veya öngörülebilen maruz kalması ile karşılaştırılmasını esas alır.
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı yetkisi nedir?
KKDİK ve Kimyasal Değerlendirme Uzmanı; KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) kapsamında, KDU sertifikası olanlar, KKDİK uyumlu güvenlik bilgi formu (gbf, sds, msds) hazırlar ve Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi yapar. Bunun yanında, KDU eğitiminde elde ettiği bilgiler ile kimyasalların yönetiminde detaylı bilgi sahibi olur.
- KDU-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı ne yapar?
KKDİK ve KDU; KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) kapsamında, KDU sertifikası olanlar, KKDİK uyumlu güvenlik bilgi formu (gbf, sds, msds) hazırlar ve Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi yapar. Bunun yanında KDU eğitiminde elde ettiği bilgiler ile kimyasalların yönetiminde detaylı bilgi sahibi olur.
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı nasıl olunur?
KKDİK ve KDU; KKDİK Yönetmeliği (türk reach, turkish reach) Ek-18’in üçüncü bölümü, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) olunabilme kriterlerini açıklamaktadır. KDU sertifikası alabilme koşulları;
1) Bakanlıkta Kimyasallar Yönetimi konusunda en az 10 yıl çalışmış olan kişiler bu yönetmelik kapsamında ‘Kimyasal Değerlendirme Uzmanı’ olarak ifade edilir.
2) En az 64 saatlik eğitime katılmış olmak ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş kuruluş tarafından düzenlenen sınavdan 70 puan veya üzeri puan alan kişiler, bir KDU sertifikası sahibi olurlar. Sınava katılabilme kriterleri aşağıda verilmiştir.
Kimya, biyoloji veya çevre bilimleri ile ilgili Fen/Fen Edebiyat Fakültelerinin veya Mühendislik Fakültelerinin lisans bölümlerinden mezun olmak veya
Kimya bilimi ile ilgili yüksek lisans, doktora yapmak, veya
Üniversitenin diğer lisans bölümlerinden mezun olup kimyasallara ilişkin üretim, laboratuvar, kalite kontrol veya kimyasalların yönetimi alanında en az 5 yıl çalışmış olmak.
- Hangi firmalar KDU eğitimi-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi verebilir?
KKDİK ve KDU Eğitimi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden onay alan firmalar KDU-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi (KDU eğitimi) verebilir.
Eğitim kuruluşu KKDİK Yönetmeliği Ek-18’in ikinci ve dördüncü bölümleri doğrultusunda hazırlayacağı eğitim programını onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne sunar.
Bakanlığın onayı alındıktan sonra, eğitim kuruluşu, kimyasal değerlendirme uzmanı yeterlilik sınavına girecek adaylara ikinci bölümde yer alan konular ile ilgili en az 64 saat yüz yüze eğitim vermeye başlayabilir.
- KDU eğitimi-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi nereden alınır?
KDU eğitimini (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi), sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden onay alan firmalar verebilir. Ancak eğitim kuruluşunun tecrübesi, eğitmenin anlatılan konulardaki bilgi seviyesi, anlatılanları fiili olarak uygulama tecrübesi, hitabet yeteneği ve eğitim sırasında kullanılan yöntem ve malzemeler, eğitim alanların bilgi seviyesini arttıracak temel etmenlerdir.
- Güvenlik Bilgi Formu (GBF, SDS, MSDS) nedir?
GBF-Güvenlik Bilgi Formu, KDU sertifikası olan bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından hazırlanabilir. Bir kimyasal madde veya karışımın, zararlılıklarını ve alınması gereken önlemleri, 30105 sayılı KKDIK Yönetmeliğinin 2.ekinde belirtilen düzende veren belgeyi ifade eder.
28848 sayılı SEA Yönetmeliğine göre zararlı olarak sınıflandırılan madde ve karışımlar, PBT ve/veya vPvB kriterlerini karşılayan maddeler için zorunlu olarak GBF-Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır.
KKDİK Yönetmeliğinin (türk reach, turkish reach) 27.maddesi GBF (SDS, MSDS) hazırlama hükümlerini, ek-2’si ise GBF’nin formatını ve başlıklarda verilmesi gereken bilgileri ifade eder.
- Genişletilmiş GBF-genişletilmiş güvenlik bilgi formu-gGBF-eSDS nedir?
gGBF - eSDS nedir; Maruz kalma senaryosu-MKS içeren GBF (SDS, MSDS) gGBF olarak isimlendirilir. Açılımı, “genişletilmiş GBF” demektir. İngilizce olan kaynaklarda ise eSDS, yani extended SDS (Safety Data Sheet) olarak belirtilir.
- KKDİK uyumlu GBF – Güvenlik Bilgi Formu nedir?
KKDİK uyumlu GBF-Güvenlik Bilgi Formu, KDU sertifikası olan bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından hazırlanabilir. 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliğinin 2.ekine uygun hazırlanan GBFler için bu tanım kullanılabilmektedir. KKDİK uyumlu GBF tanımına tam uyabilmesi için GBF’nin şu temel koşulları içeriyor olması gerekir;
Bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) tarafından hazırlanmalıdır.
Maddelerin Kimyasal Güvenlik Raporundan (KGR) alınan bilgiler ile hazırlanmalıdır.
Maddelerin KKDİK Kayıt Numaraları olmalıdır (kayıt gerekliliklerine sahipse)
- Kimler “GBF – Güvenlik Bilgi Formu” hazırlayabilir?
KKDİK uyumlu GBF ; KKDİK uyumlu “GBFleri sadece Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) sertifikası sahibi olanlar hazırlayabilmektedir. 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliğinin 18.ekine uygun kriterleri sağlayan kişiler, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilirler.
Ek bilgi için bakınız: “KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı” nasıl olunur?
- Hangi kimyasallar için “GBF – Güvenlik Bilgi Formu” hazırlanır?
KKDİK uyumlu GBF ; 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliğinin 27.maddesi, Güvenlik bilgi formu (kkdik uyumlu gbf) için gerekenleri açıklamaktadır. Buna göre aşağıda belirtilen koşulları sağlayan kimyasallar için bir GBF (SDS, MSDS) hazırlamak zorunluluktur;
28848 sayılı SEA yönetmeliğine göre zararlı olarak sınıflandırma kriterlerini karşılayan madde ve karışımlar
KKDİK Yönetmeliğinin 13.ekinde belirlenen kriterlere göre maddenin kalıcı, biyobirikimli ve toksik ya da çok kalıcı ve çok biyobirikimli olması durumunda
KKDİK uyumlu “GBFleri sadece Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) sertifikası sahibi olanlar hazırlayabilmektedir.
- Hangi ürünler için GBF – Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır?
KKDİK uyumlu GBF ; 30105 sayılı KKDİK yönetmeliği, GBF (Güvenlik Bilgi Formu) hazırlanması gerekmeyen madde ve karışımları tanımlamıştır. Bu ürün tiplerinin dışında kalan tüm kimyasal ürünler için Güvenlik Bilgi Formu (GBF, SDS, MSDS) hazırlanması gerekir.
GBF hazırlanması gerekmeyen madde ve karışımlar:
İnsan sağlığı ile ilgili amaçlar için kullanılan tıbbi ürünler
Veterinerlikle ilgili amaçlar için kullanılan tıbbi ve tıbbi olmayan ürünler,
Kozmetik ürünler (aerosol formda olanlar hariç)
Atık niteliğindeki madde ve karışımlar
Gıda maddeleri
Hayvan yemleri
Radyoaktif maddeler ve radyoaktif madde içeren karışımlar
Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,
Savunma amaçlı imal veya ithal edilen
İzole olmayan ara maddeler
Serbest bölgede veya antrepolarda bulunan veya transit halindeki ve gümrüğe tabi olan maddeler
KKDİK uyumlu “GBFleri sadece Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) sertifikası sahibi olanlar hazırlayabilmektedir. Detaylar için bizimle irtibata geçiniz.
- Hangi durumlar için GBF – Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır?
GBF – Güvenlik Bilgi Formu ; 30105 sayılı KKDİK yönetmeliğinin 27.maddesi, Güvenlik Bilgi Formu (GBF, SDS, MSDS) hazırlanması koşullarını açıklamaktadır. Buna göre kkdik uyumlu GBF hazırlama, zorunlu olan ve istek üzerine olan durumlar şeklinde ayrılır.
Zorunlu olan durumlar:
Kimyasal madde veya karışım, 28848 sayılı SEA yönetmeliğinde açıklanan kriterlere göre zararlı olarak sınıflandırılıyorsa,
Kimyasal madde, KKDİK yönetmeliğinin 13.ekinde belirtilen PBT ve/veya vPvB kriterlerini karşılıyorsa,
Kimyasal madde, KKDİK yönetmeliğinin 14.ekindeki “izin alınması gereken maddeler” listesinde veya “ek-14'e eklenmeye aday” listede yer alıyorsa.
İstek üzerine olan durumlar:
İlk koşul Karışım, 28848 SEA yönetmeliğine göre zararlı olarak sınıflandırılmamış olmalıdır. Buna ek olarak aşağıdaki koşulları sağlamalıdır.
Katı ve sıvı karışımlar için ağırlıkça ≥ % 1 oranında insan sağlığı veya çevre için zararlı en az bir madde içeriyorsa,
Gaz karışımlar için hacimce ≥ % 0,2 oranında insan sağlığı veya çevre için zararlı en az bir madde içeriyorsa,
Karışım, mesleki maruz kalma sınır değeri olan bir madde içeriyorsa,
Katı ve sıvı karışımlar için ağırlıkça ≥ %0,1 oranında aşağıda belirtilen en az bir madde içeriyorsa,
Kans. 2-H351
Ürm. Sis. Tok 1A-H360, 1B-H360
Solnm. Hassas.1, 1A veya 1B -H334
kalıcı, biyobirikimli ve toksik (PBT)
çok kalıcı ve çok biyobirikimli (vPvB)
Ek-14; izin alınması gereken maddeler
Ek-14'e eklenmeye aday listede yer alan maddeler
- “MKS - Maruz kalma senaryosu” nedir?
MKS - Maruz kalma senaryosu (maruziyet senaryosu) KKDİK uyumlu GBF hazırlamanın bir başka aşamasıdır. İnsanın ve çevrenin bir maddeye maruz kalmasını kontrol altına almak için, maddenin tek bir belirli süreci ya da kullanımını veya birkaç süreci ya da kullanımını kapsayabilen imalatçı veya ithalatçının maddenin imal edilişini ya da yaşam-döngüsü boyunca kullanımını tanımlayan ve maruz kalma kontrollerini ya da alt kullanıcılara maruz kalma kontrolleri konusunda tavsiyelerini açıklayan, işletim koşulları ve risk yönetimi önlemleri dâhil, koşullar bütününü olarak tanımlanır.
Bir Maruz kalma senaryosu için temel bazı özellikleri aşağıda verilmiştir.
Maruz kalma senaryosu (MKS), bir maddenin Türkiye pazarına yılda 10 ton veya üzeri arz edilmesi ve 28848 sayılı SEA yönetmeliğine göre zararlı olarak tanımlanması (birkaç kapsam dışı zararlılık hariç) halinde hazırlanması zorunludur.
Maruz kalma senaryosunun standart bir formatı yoktur. Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından tavsiye edilen bir format bulunur.
Bir maddenin her kullanım alanı için 1 senaryo hazırlanır. Bu senaryo içinde, maddenin senaryoda tanımlanan kullanım alanında geçerli prosesleri ve çevre salımları dikkate alınarak destekleyici senaryolar bulunur.
Maruz kalma senaryosunun amacı, alt kullanıcıları, senaryoda tanımlanan kullanım alanı dahilinde korumak için risk yönetim önlemlerini ve işletim koşullarını açıklamaktır.
- PBT madde nedir?
PBT maddenin anlamı, Kalıcı, Biyobirikimli, Toksik (Persistent, Bioaccumulative, Toxic) demektir. Bazı Türkçe belgelerde KBT olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bu tanım, aynı anda bu üç zararlılığı taşıyan maddeler için kullanılır. 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliğinin 13.ekinde tanımlanan kriterleri sağlayan maddelere PBT madde denir. PBT maddeler, insan sağlığına ve/veya çevreye ciddi zararlılıkları üst seviyede barındırdığı için özel olarak değerlendirme altına alınırlar.
- vPvB madde nedir?
SVHC listesi ; SVHC, İngilizce “Substance of very high concern” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe olarak “Çok yüksek önem arz eden madde” şeklinde tercüme edilebilir. Bu maddeler, KKDİK yönetmeliğinde “Ek-14’e eklenmeye aday maddeler” olarak geçer ve madde 47’de detayları açıklanır. SVHC maddeler daha sonra Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmelerin sonucunda KKDİK yönetmeliğinin 14. ekine dahil edilebilirler. Buna göre aşağıda verilen özelliklere sahip maddeler SVHC madde olarak tanımlanabilir.
Kanserojen, kategori 1A veya kategori 1B olarak sınıflandırılan maddeler,
Eşey hücre mutajenitesi, kategori 1A veya kategori 1B olarak sınıflandırılan maddeler,
Üreme sistemi için toksik, kategori 1A veya kategori 1B olarak sınıflandırılan maddeler,
Kalıcı, biyobirikimli ve toksik maddeler,
Çok kalıcı ve çok biyobirikimli maddeler,
Endokrin bozucu özelliklere sahip maddeler.
Güncel SVHC (Ek-14’e eklenmeye aday madde) madde listesine ulaşmak için ECHA(Avrupa Kimyasallar Ajansı) web sitesini takip edebilirsiniz.
- SEA Yönetmeliği nedir?
SEA Yönetmeliği; SEA kısaltması, Sınıflandırma, Etiketleme, Ambalajlama anlamına gelir. SEA Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 11 Aralık 2013’de yayımlanmış olan, 28848 sayılı, MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK anlamına gelmektedir. Bu yönetmelik, kimyasalların zararlı olarak sınıflandırılması kriterlerini, etiketleme ve ambalajlamaya ait kuralları/hükümleri açıklamaktadır. Bir güvenlik bilgi formu (GBF, SDS, MSDS) hazırlamadan önce SEA Yönetmeliği kriterlerine göre kimyasalın zararlılık ifadelerinin (H ifadeleri, H kodları) gelip gelmediği tespit edilmelidir. Kimyasal ambalajı üzerinde bulundurulacak etiket üzerine hangi unsurların eklenmesi gerektiği, ölçülerinin nasıl olması gerektiğini belirler.
- CLP nedir?
CLP nedir ; Açık hali Classification, Labelling, Packaging. Avrupa Birliği tarafından, Küresel Uyum Sistemi çerçevesinde yayımlamış olduğu, 1272/2008 sayılı yönetmeliktir. Bu yönetmelik, kimyasalların zararlı olarak sınıflandırılması kriterlerini, etiketleme ve ambalajlamaya ait hükümleri açıklamaktadır. Bir güvenlik bilgi formu (GBF, MSDS) hazırlamadan önce SEA Yönetmeliği kriterlerine göre kimyasalın zararlılık ifadelerinin (H ifadeleri, H kodları) gelip gelmediği tespit edilmelidir. Kimyasal ambalajı üzerinde bulundurulacak etiket üzerine hangi unsurların eklenmesi gerektiği, ölçülerinin nasıl olması gerektiğini belirler. Türkiye’deki 28848 sayılı, MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK’in çıkış kaynağıdır.
- REACH nedir?
REACH, Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals. Avrupa Birliği tarafından, kimyasalların kontrol altına alınabilmesi, envanterinin oluşturulabilmesi, yüksek zararlılığı olan kimyasalların izin veya kısıtlama koşullarıyla piyasaya arz edilmesi kriterlerini belirler. Türkiye’deki 30105 sayılı KKDIK Yönetmeliği, REACH kaynak alınarak hazırlanmıştır.
- Türk REACH nedir?
Türk REACH; 30105 sayılı KKDIK Yönetmeliğidir. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de imal edilen kimyasal maddelerin veya Türkiye’ye ithal edilen madde ve karışımların kontrol altına alınabilmesi, envanterinin oluşturulabilmesi, yüksek zararlılığı olan kimyasalların izin veya kısıtlama koşullarıyla piyasaya arz edilmesi kriterlerini belirler.
- KKDİK kayıt ücretleri nedir?
KKDİK kayıt ücretleri; KKDİK yönetmeliği uyum sürecinde, madde kaydı (kkdik kaydı) yapılırken bazı ücretlerin karşılanması gerekmektedir. Bunlar, Bakanlık tarafından alınan harç bedeli ve Veri sahibine verilen testlere erişim izni ücretleridir. Bakanlık harç bedelleri, her yıl başında açıklanmaktadır. Firma büyüklüğü ve yıllık miktar aralığına bağlı olarak ücretler belirlenmiştir. Veri sahibine ödenecek ücretlerin sabit bir miktarı bulunmamaktadır, veri sahibi tarafından belirlenmektedir.
Bakanlık harç bedelleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü üzerinden öğrenilebilir.
SSS
- KKDİK Yönetmeliği nedir?
KKDİK Yönetmeliği; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yayınlanan KKDIK-Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenleyen 23.06.2017 tarihinden itibaren kademeli olarak yürürlüğe giren bir yönetmeliktir.
- KKDİK Yönetmeliği’nin amacı nedir?
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında olan firmalar hangileridir?
- Hangi maddeler KKDİK Yönetmeliği kapsamındadır?
- KKDİK ön kayıt nedir?
- KKDİK kaydı nedir?
- KKDİK kaydı yapılmazsa ne olur?
- MBDF nedir?
- Lider kayıtçı nedir?
- Hangi firmalar lider kayıtçı olabilir?
- Madde KKDİK kaydı için maliyetler nelerdir?
- Ortak kayıtçı nedir?
- Hangi firmalar Ortak(üye) kayıtçı olur?
- Tek Temsilci nedir?
- Tek Temsilci ne yapar?
- Üçüncü taraf temsilci nedir?
- Üçüncü taraf temsilcinin görevi nedir?
- LoA - Letter of Access nedir?
- “Erişim mektubu” nedir?
- Hangi maddeler için KKDİK (Türk REACH) kaydı gereklidir?
- KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı dışında olan maddeler nelerdir?
- KKDİK Yönetmeliğinin kayıt hükmünden muaf olan maddeler nelerdir?
- Kozmetik ürünler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
- Biyosidal ürünler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
- Zirai ilaçlar (pestisitler-bitki gelişim düzenleyiciler- Bitki koruma ürünleri-eş formülanlar) KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
- Eşya KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
- Polimerler KKDİK Yönetmeliğinin kapsamı içinde mi?
- KKDİK Yönetmeliği ek-14 nedir?
- KKDİK Yönetmeliği, madde izni (izinli madde, izin alınan madde) nedir?
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında madde izni (izin alınan madde) nasıl alınır?
- KKDİK Yönetmeliği kapsamında kısıtlı madde kullanımı(ek-17) nedir?
- KKDİK madde kayıtları için son tarihler nedir?
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı nedir?
- Kimler KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilir?
- Kimyasal Güvenlik Raporu nedir?
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD nedir?
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD amacı nedir?
- Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi – KGD nasıl yapılır?
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı yetkisi nedir?
- KDU-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı ne yapar?
- KDU - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı nasıl olunur?
- Hangi firmalar KDU eğitimi-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi verebilir?
- KDU eğitimi-Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi nereden alınır?
- Güvenlik Bilgi Formu (GBF, SDS, MSDS) nedir?
- Genişletilmiş GBF-genişletilmiş güvenlik bilgi formu-gGBF-eSDS nedir?
- KKDİK uyumlu GBF – Güvenlik Bilgi Formu nedir?
- Kimler “GBF – Güvenlik Bilgi Formu” hazırlayabilir?
- Hangi kimyasallar için “GBF – Güvenlik Bilgi Formu” hazırlanır?
- Hangi ürünler için GBF – Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır?
- Hangi durumlar için GBF – Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır?
- “MKS - Maruz kalma senaryosu” nedir?
- PBT madde nedir?
- vPvB madde nedir?
- SEA Yönetmeliği nedir?
- CLP nedir?
- REACH nedir?
- Türk REACH nedir?
- KKDİK kayıt ücretleri nedir?